Construit cu succes

Interfaţa de floppy disk - Versiunea 1.2


Urmează descrierea unei interfeţe de floppy disk derivată din Versiunea 1.0, la care am adoptat o versiune de circuit PLL digital fara PROM, care este inlocuit cu un 74LS161. Am denumit această versiune "Versiunea 1.2".

Am pus în aplicare ideea prezentată pe forum de user-ul "oamariei", care a postat o schemă de circuit PLL digital folosind un bistabil 74(LS)74 şi un numărător 74(LS)161. Ideea a fost prezentată la origine într-un document al firmei NEC conţinînd o aplicaţie a circuitului µPD765, echivalent al 8272 produs de Intel şi UMC si frate mai mare al 8272A folosit şi în CoBra.

Personal n-am apucat să construiesc și versiunea asta ca să fac un test și să văd efectiv că funcționează, dar din fericire un user de pe forumul Romanian Home Computer (Csaba) a construit un exemplar si a confirmat că funcționează fără probleme, chiar cu un emulator hardware floppy Gotek. Așa că am categorisit și versiunea de față ca fiind construită cu succes.

Redau mai jos schema postată de "oamariei" pe forum, faţă în faţă cu documentul de la firma NEC unde schema circuitului PLL din aplicaţia respectivă se găseşte la pag.18 a documentului original (pag.19 din fişierul PDF).

Circuitul prezentat de "oamariei"
(pag.1 circuitul original, pag.2 circuitul fără PROM)

NEC Application Note 8 - µPD765
(vezi pag. 19 din PDF)

It appears you don't have a PDF plugin for this browser. No problem... you can click here to download the PDF file.

It appears you don't have a PDF plugin for this browser. No problem... you can click here to download the PDF file.Întrucît în momentul de faţă eu personal nu am testat aceasta variantă de interfaţă floppy, este o variantă absolut teoretică din punctul meu de vedere. Dar avînd în vedere că alţii au spus că au construit-o şi funcţionează, m-am gîndit să desenez şi eu varianta asta cu tot cu cablajul imprimat modificat, iar dacă există persoane interesate să realizeze cablajul şi să-l testeze, pun la dispoziţie şi fişierele Gerber necesare fabricaţiei.

Scheme - v.1.2

It appears you don't have a PDF plugin for this browser. No problem... you can click here to download the PDF file.

Caracteristici v.1.2:

  • Schema de principiu este modificată faţă de cea din v.1.0. Singurul lucru care difera este circuitul PLL propriu-zis, care in versiunea de fata practic are un circuit integrat in minus, locul ocupat mai inainte de 74S188 raminind acum liber.Cablajul imprimat - v.1.2

Stratul dinspre componente (de deasupra) este desenat în roşu iar stratul opus în albastru. Fişierele Gerber corespunzătoare acestui cablaj pot fi descărcate sub forma unei arhive ZIP.

It appears you don't have a PDF plugin for this browser. No problem... you can click here to download the PDF file.