Construit cu succes

Codor PAL - v.0 (versiune cu TTL-uri)


Acesta e un codor PAL ce poate fi folosit cu calculatorul CoBra, pentru afişarea pe un ecran TV în standard PAL. L-am denumit "v.0" pur si simplu pentru a-i da un nume scurt. Am folosit această versiune cu prima placă de bază CoBra (gri) asamblată de mine în anii '90. Îl declar "Construit cu succes" în sensul că, deşi l-am construit o dată la vremea respectivă, l-am mai construit o dată acum, cu un cablaj proiectat si fabricat de la zero şi cu circuite integrate de fabricaţie recenta. Redau mai jos o fotografie a codorului aşa cum l-am construit şi instalat pe placa de bază gri la vremea respectivă.


Versiunea prezentată foloseşte 4 circuite integrate TTL. Schema mi-a parvenit prin anii '90 de la alţii, ca urmare nu-mi asum nici un fel de merit sau responsabilitate pentru ea. Dacă cineva cunoaşte autorul, mi-ar face plăcere să-i public numele aici. Singurul punct slab al acestei scheme sînt culorile oarecum denaturate. Pentru a fi mai exact, redau mai jos un snapshot al logo-ului CoBra generat prin acest codor PAL şi recepţionat cu un TV tuner Hauppage pentru PC cu cip BTTV.Schema - v.0

It appears you don't have a PDF plugin for this browser. No problem... you can click here to download the PDF file.

Schema iniţială pe care am avut-o la vremea respectivă (vezi hîrtia scanată de la pagina cu documente) folosea rezistori de alte valori. Acum cînd am construi-o din nou, am vrut să folosesc circuite LS TTL, dar cu un 74LS00 oscilatorul cu cuarţ nu genera oscilaţii clare între "1" şi "0", ci mai mult între "în aer" şi "0". A trebuit să schimb U4 cu un 74AS00 (Schottky) şi să aduc valoarea rezistorului R3 la 750 ohmi pentru a obţine un semnal corect la ieşire. De asemenea am schimbat şi valorile celorlalte rezistenţe, practic aducîndu-le pe toate la aceeaşi valoare: 750 ohm.

YO3GHM a folosit o mică modificare, înlocuind R4 şi R6 din schemă cu diode de comutaţie 1N4148 (vezi schema alăturata) pentru a suma cele două componente de culoare ("U" şi "V") cu nivele egale. Redau mai jos explicaţia lui, aşa cum mi-a relatat-o pe Skype:

"Eliminînd cele două rezistenţe de sumare (R4 şi R6) nu mai aveam nevoie să fac reglaje independente pe culori... făceam un reglaj general pe culoare şi gata. Că... oricît mă chinuiam să le fac corect... cu alte circuite TTL... trebuiau puse alte valori. Că nu faceam codorii cu un singur tip de 400... puneam ce găseam, ruseşti, româneşti, normale, LS, ALS. Cel mai bine mergea cu cele din seria "S", adica K531LA3 (74S00). Doar ştii că adunam ce puteam... pe vremea aia. Și am scăpat atunci de o problemă... nu conta cum."

Eu personal am testat această modificare şi n-am constatat nici o schimbare, dar eu folosesc pentru redarea imaginii generate de CoBra un TV tuner pentru PC, care e ceva mai tolerant la fel de fel de erori. Probabil că dacă aş reda imaginea cu un receptor TV s-ar simţi o diferenţă.Cablajul imprimat - v.0

Stratul dinspre componente (de deasupra) este desenat în roşu iar stratul opus în albastru. Ultima pagină a acestui document arată stratul de lac de pe partea cu lipituri, dar văzut dinspre partea cu componente. Fişierele Gerber corespunzătoare acestui cablaj, pot fi descărcate sub forma unei arhive ZIP.

It appears you don't have a PDF plugin for this browser. No problem... you can click here to download the PDF file.