CoBra OPUS


În panoplia sistemelor de operare disponibile pentru CoBra, OPUS ocupă un loc special. Scris de către Dieter Porr, un român născut în localitatea Cristian din județul Brașov, actualmente ajuns în domeniul software pe undeva prin Germania din cîte am înțeles, OPUS este un mediu perfect pentru scriere de programe în limbaj de asamblare pentru Z80, dispunînd de un program monitor și de un asamblor pentru Z80. Începînd cu versiunea 3.1 dispune de un decodor BASIC, de la versiunea 3.2 în sus dispune și de un copier încorporat iar versiunea 4.0 (ultima din cîte bănuiesc) are un meniu de start extins cu decodorul BASIC și cu opțiune de ieșire în BASIC.

La vremea respectivă (prima parte a anilor 90) am proiectat un programator de EPROM-uri bazat pe Z80-PIO iar software-ul aferent l-am scris pentru a rula sub OPUS. Pe atunci credeam că este un sistem de operare scris de occidentali, nici prin cap nu mi-a trecut că este de fapt 100% românesc, întrucît aveam impresia că un sistem de operare de talia asta nu putea fi în nici un caz scris de un român. Acum trebuie să recunosc că mă bucur că m-am înșelat.

Ca remarcă, utilitarul CP/M COSYS.COM descris la pagina despre BASIC-ul CoBra poartă și el semnătura lui Dieter Porr (DIPO'S).

Versiunea OPUS de largă circulație pe atunci era 3.2. Acum, pe forumul RHC de pe Yahoo am găsit și alte versiuni, mai exact 3.0, 3.1 și 4.0. Redau mai jos ecranul de start al fiecăreia din cele 4 versiuni precum și cîte un două link-uri pentru descărcare, ca imagine binară programabilă într-o memorie ROM și ca executabil CP/M:

OPUS versiunea 3.0 (Imagine binară) (Executabil CP/M)

Bănuiesc că 3.0 a fost prima versiune în circulație. Nu știu din ce motive, clasica emblemă (bufnița) pare în această versiune puțin cam „bălărită”. Decodorul BASIC nu există în această versiune.


OPUS versiunea 3.1 (Imagine binară) (Executabil CP/M)

Versiune îmbunătățită, este introdus decodorul BASIC, apelabil din monitor cu comanda E 3268. Codul diferă destul de mult față de versiunea 3.1


OPUS versiunea 3.2 (Imagine binară) (Executabil CP/M)

Versiunea cea mai frecvent folosită la vremea respectivă, cel puțin în cercul de posesori de CoBra în care mă învîrteam eu. Prima versiune care include și un copier, care acum ocupă locul fostei intrări de BASIC din meniul de start. Decodorul BASIC este accesat la fel ca în versiunea anterioră, din monitor cu comanda E 3268.


OPUS versiunea 4.0 (Imagine binară) (Executabil CP/M)

În această versiune, meniul de start este extins cu două linii, apărînd din nou intrarea pentru BASIC existentă în versiunile 3.0 și 3.1 precum și o intrare pentru decodorul BASIC, care acum are și altă adresă și ca atare nu mai poate fi apelat din monitor cu vechea comandă.


Manualul de utilizare OPUS



introdus de mine manual în Wordstar și salvat ca text în CP/M

În afară de aceste versiuni, mai există și o versiune utilizabilă din CP/M, care se pretinde a lucra cu dischete. Se găsește pe discul UTILS2 din arhiva pe 3.5" - fișierul OPUSDISK.COM. La lansare, executabilul afișează meniul de start redat mai jos. Am făcut un mic test de utilizare, pe care-l prezint în continuare:

OPUS cu suport floppy - un mic demo

1:

Imediat după lansare, programul afișează un meniu de start cu 3 opțiuni: monitor, asamblor și revenire în BOOT ROM. Setul de caractere folosite pare identic cu al OPUS-ului stocat în ROM

2:

Apăsînd tasta M se intră în monitorul OPUS

3:

Tastez comanda de listare a memoriei, în hexa + ASCII, de la adresa 0.

4:

După un ENTER conținutul primei pagini de 128 octeți de la adresa 0000 este afișat.

5:

Ies din comanda de afișare memorie cu combinația de taste Symbol Shift + Q.

6:

În continuare un test al comenzii de schimbare a culorilor pentru BORDER, PAPER, INK. Tastez comanda de setare a BORDER pe albastru, PAPER pe roșu și INK pe galben.

7:

După un ENTER culorile se schimbă.

8:

Apăs tasta R pentru a testa comanda de afișare a regiștrilor procesor...

9:

...și după un ENTER conținutul lor este afișat.

10:

Ies din comanda de afișare regiștri apăsînd tasta Q.

11:

Apăs iar tasta Q pentru a ieși în meniul principal OPUS...

12:

...și după un ENTER acesta este afișat.