În stadiu teoretic

Codor PAL - v.1 (versiune cu 1 PROM + elemente pasive)


Un alt codor PAL ce poate fi folosit cu calculatorul CoBra, de data asta un circuit foarte ingenios. L-am folosit cu succes cu placa de bază CoBra verde. Întrucît încă nu am apucat să-l construiesc eu personal în prezent, cu componente actuale, îl declar deocamdata "În stadiu teoretic". L-am cumpărat gata construit undeva prin anii '90 cînd eram cazat în caminul Leu al Facultăţii de Electronică. Nu mai ştiu exact de unde l-am cumpărat, dar înclin să cred ca de la o dugheană care era chiar vizavi de clădirea Căminului şi care era cunoscută sub denumirea de "Star 5". Circuitul este ingenios prin aceea că foloseşte un singur element activ, şi anume un circuit integrat care e un PROM. Nu ştiu dacă există o altă schemă de codor PAL pentru un "home computer" care să fie mai simplă decît asta. Pare a fi încarnarea perfectă a expresiei "economie de piese". Codorul a venit chiar şi cu instrucţiuni de conectare la calculator, tipărite pe o mică fiţuică de hîrtie. Redau mai jos o fotografie a circuitului asa cum l-am instalat pe placa de bază verde la vremea respectivă precum şi imaginea scanată a fiţuicii cu instrucţiuni pe care am păstrat-o cu succes pînă în prezent.


La vremea respectivă (dupa ce l-am cumpărat şi înainte să-l instalez pe placa de bază verde) i-am examinat cablajul imprimat şi i-am extras schema, pe care o redau mai jos ca imagine scanată a respectivei bucăţi de hîrtie pe care o desenasem atunci în creion. Din cîte îmi aduc aminte două din culori erau inversate în instrucţiunile tipărite, lucru pe care l-am constatat cînd l-am cuplat la CoBra şi am văzut că reda culorile total greşit.

Schema extrasă de mine pe vremea respectivă este desenată în creion, Cu albastru am adăugat recent în imaginea scanată (folosind un editor de imagini) concluzia la care am ajuns acum în legatură cu tipul PROM-ului, dupa ce am reuşit să-l citesc cu succes folosind programatorul meu de memorii, căruia i-am dat comanda să citeasca un PROM 74S287. De asemenea am corectat şi valoarea unei rezistenţe (180 Ohm) pe care o extrăsesem greşit la vremea respectivă (220 Ohm).


Recent (20 aprilie 2013) am hotărît să fac cumva şi să determin ce anume ar putea fi integratul din acest codor. Instrucţiunile tipărite spuneau că ar fi un PROM, deci măcar categoria era cunoscută. Mai rămînea de stabilit capacitatea şi organizarea (pe cîţi biţi). Aici am avut o discuţie cu YO3GHM şi el a venit cu sugestia că ar putea fi acelaşi tip ca acela folosit la codoarele cu PROM pe care le văzuse folosite la HC-uri, anume un PROM pe 4 biţi de genul 74S287. 74S287 are ieşiri Tri-State iar 74S387 are ieşiri Open-Collector. Am luat hotărîrea să fac cumva şi să încerc să citesc PROM-ul cu programatorul meu de memorii. Pentru asta, la început am avut intenţia să dezlipesc integratul de pe cablaj. Dar ulterior m-am gîndit că în loc să distrug practic circuitul făcînd asta, ar mai exista o soluţie, astfel încît după ce fac citirea să pot readuce totuşi circuitul cu uşurinţă la starea dinainte. Asa că m-am apucat de treabă şi am secţionat toate traseele de pe cablaj care duceau la terminalele integratului. Apoi am lipit nişte resturi de terminale de diode şi rezistenţe, perpendicular pe spatele plăcii direct pe pinii integratului, cum se vede în fotografiile de mai jos.


Astfel "prelucrat", am introdus circuitul (cu oarece dificultate) în soclul programatorului de memorii şi i-am dat comanda să citeasca un PROM 74S287. Redau mai jos porţiunea relevantă a log-ului operaţiunii.

L0097: Selected device: National Semicond. DM74S287.
L0098: Buffer checksum in range of [0h..FFh]: 00000F00  - Byte sum (x8)
L0099: 
L0100: >> 20.04.2013, 21:20:51
L0101: Reading device: National Semicond. DM74S287.
L0102: Device insertion test ...
L0103: Reading device ...
L0104: Verifying device with buffer ...
L0105: Reading device - done.
L0106: Elapsed time: 0:00:02.1
L0107: Buffer checksum in range of [0h..FFh]: 00000900  - Byte sum (x8)
L0108: Statistics info: Success:1  Failure:0  Other failure:0  Total:1

Deci citirea s-a terminat cu succes, confirmînd faptul că este vorba de un PROM pe 4 biţi cu 256 de locaţii. Imaginea binară citită de programator poate fi descărcată sub forma unei arhive ZIP. Acum, dacă examinăm schema extrasă, cred că ar fi vorba mai degrabă de un PROM cu ieşiri open-collector (de gen 74S387), întrucît toate ieşirile sînt practic legate la Vcc prin rezistori de valoare relativ mică.