Acest website este cel mai bine afişat în full screen pe un monitor lat !!!



SITE MODIFICAT ULTIMA DATĂ: 2024-Sep-18


Acest website este dedicat unei pagini din istoria calculatoarelor, datînd prin 1988-1995, în România. Prin talentul cîtorva oameni de acolo, apăruse o nouă rasă de calculator compatibil Spectrum 48, proiectat de ingineri, fabricat de întreprinderi comuniste de pe atunci şi îmbunătăţit de studenţi în cămine ale facultăţilor din capitala ţării. Numele calculatorului este ...



Logo-ul CoBra original (1986)




Logo CoBra aniversar (2016)




Calculator CoBra din anii '90, în carcasă originală



Calculator CoBra fabricat în 2016, în carcasă concepție proprie



Pe vremea respectivă eram student şi la fel ca mulţi alţii aflasem despre o nouă "jucărie" numită calculator care era construită de către studenţi pe cont propriu în căminele din Bucureşti. Se făcea un comerţ considerabil cu piese - circuite integrate, cablaje imprimate, părţi de tastatură (taste + cablaj imprimat). Dacă mergeai unde trebuia şi la cine trebuia, puteai cumpăra toate piesele necesare pentru a construi singur calculatorul. Tot ce-ţi mai trebuia era informaţie, şi aici intervenea partea dificilă.

Presupunînd că aveai schemele, erai numai pe prima treaptă a scării în epopeea construirii „jucăriei". Pe vremea respectivă puteai găsi manualele "oficiale" ale calculatorului, inclusiv manualul hardware care avea schemele şi descrierea funcţionării. Dar partea foarte grea era că şi manualul şi cablajul original care erau fabricate aveau multe erori. Unele erori se puteau detecta prin citirea manualului şi compararea schemelor din el cu cablajul imprimat. Ăsta era un proces destul de lent dacă n-aveai pe nimeni care să-ţi spună unde să cauţi. Alte erori erau chiar în schemele din manual, iar astea erau imposibil de depistat fără cineva care să-ţi spună ce şi unde. De regulă, dacă nu aveai prieteni pe cine trebuia ajungeai să plăteşti pentru informaţie.

Alte erori (şi asta era partea cea mai turbată...) erau pur şi simplu defecte de fabricaţie ale cablajului imprimat care (bănuiam eu pe-atunci că) de multe ori fusese respins la controlul de calitate şi apoi scos din fabrică şi vîndut de băieţi „întreprinzători”. Asta a fost impresia mea. Adevărul s-ar putea să fie altul, şi anume ce puteţi citi la secţiunea "Istorie...", că exista o rivalitate şi invidie apreciabilă între diverşii producători de clone Spectrum din ţară de la vremea respectivă. Acest calculator (CoBra) nu avea propria linie de fabricaţie independentă. Proiectanţii lui erau în Braşov, dar plăcile de cablaj imprimat erau produse la FCE Bucureşti, care FCE produceau propriul lor compatibil Spectrum, "HC". Au fabricat o serie de modele, HC85, HC88, HC90, HC2000. Nu vroiau ca alt calculator (CoBra) sa aibă prea mult succes, asa că l-au sabotat pe toate căile pe care le aveau la dispoziţie. Au "scăpat" o gramadă de erori pe cablajele CoBra şi le-au fabricat la o calitate extrem de proastă. Design-ul CoBra era net superior HC-ului aşa că simptomul clasic de invidie inventivă-agresivă s-a manifestat şi aici. Despre o dovadă CONCRETĂ în acest sens puteţi citi la pagina cu interfaţa floppy.

În fine, prin 1990-1992 am reuşit să construiesc 2 calculatoare CoBra funcţionale folosind toată informaţia pe care am putut s-o adun. Aveam propriile mele scheme scrise de mînă, copiate dintr-o xerocopie a manualului original şi ceva scheme suplimentare de la vreo doi prieteni de-ai mei. În decursul timpului aflam despre diverse "modificări" care se făceau la schemele originale pentru îmbunătăţiri sau funcţionalităţi noi.

După terminarea anilor de facultate şi începerea unui serviciu şi confruntarea cu viaţa, tot universul calculatorului CoBra a început încet să se dizolve în faţa altor probleme mai importante. Dar, spre sfîrşitul anului 2009, am ajuns iar în situaţia de a avea timp liber pentru proiecte personale. Aşa că am luat toată documentaţia pe care o aveam despre calculatorul CoBra (scheme, manuale, plăci asamblate) şi am inceput să studiez toată problema pentru a readuce proiectul la viaţă, de data asta în mod organizat, modern şi computerizat.

Acest site prezintă documentaţia şi celelalte informaţii pe care le am în legătură cu acest calculator, inclusiv, mai înainte de toate, documentaţia proiectului original, apoi toate îmbunătăţirile pe care le-am făcut şi folosit vreodată, software precum şi comentarii asupra detaliilor funcţionale. Toată informaţia prezentată aici trebuie considerată Open Source. Oricine este binevenit s-o folosească şi să reproducă orice versiune a calculatorului prezentat, chiar şi pentru un profit financiar. Este prezentată toată informaţia necesară pentru o reproducere integrală, inclusiv fişierele Gerber pentru toate cablajele. De asemenea orice comentariu sau sugestie sînt binevenite, deocamdată mă puteţi contacta trimiţînd un mesaj la forumul RomanianHomeComputer de pe Yahoo (adresa email RomanianHomeComputer@yahoogroups.com) cu subiectul: "CoBra Back to Life".

Abordarea mea va fi să încerc să construiesc şi să testez fiecare circuit prezentat pe acest site pentru a avea dovada că într-adevar funcţionează. Voi scrie o notă pentru fiecare circuit sau versiune care să menţioneze dacă a fost sau nu construit şi testat de mine.

Proiectul original, aşa cum e descris în manualul hardware original, avea un total de 64KB RAM şi folosea 4 bancuri DRAM, fiecare avînd 8 cipuri DRAM de 16Kx8bit. Intenţia mea e să construiesc versiuni succesive ale acestui proiect ORIGINAL, PE CARE îl voi numi "Versiunea 0". Scopul este să obţin o versiune (sau mai multe) a proiectului original care să folosească nişte componente actuale (în măsura posibilităţilor zilelor noastre, de vreme ce 8272 a fost scos din producţie de o bună bucată de timp şi este prea complex ca să poată fi înlocuit cu orice altceva care mai este încă în producţie).